1 Aralık 2019 Pazar

VAJİNİSMUS



        Normal şartlar altında cinsel ilişki ağrı ve acı oluşturmaz.

        Mutlu bir evliliğin yapıtaşlarından biri de cinselliktir. Evli çiftlerin yaşadıkları cinsel sorunlar çoğu zaman ilişkilerini olumsuz etkiler. Bu yaşanan cinsel sorunların arkasında çoğu zaman ilişkisel sorunlar vardır.

        Hatalı bilgi ve inanışlar, cinsellikle ilgili beklentilerin abartılı olmasına veya cinsel ilişkiye dair kaygıların oluşmasına yol açarak cinsel işlev bozukluklarına zemin oluşturmaktadır. Bunlardan biri de Vajinismus'tur.

        Vajinismusun, nedenleri tamamıyla psikolojiktir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Vajinanın dar veya küçük olması ile hiçbir ilgisi bulunmayan bu hastalık, ilişki sırasında istemsiz kasılmalar sonucu cinsel birleşmenin gerçekleşememesi durumudur. Vajinismusun temelinde yatan nedenler tam olarak tespit edilememekle beraber, kadınlarda yapılan çalışmalar oldukça yaygın bir durum olduğuna işaret etmektedir.

        Aşağıda vajinismusa neden olabilecek bazı durumlar verilmiştir,
  • Cinsel taciz veya istismara uğramış olmak veya böyle bir duruma tanık olmak
  • Travmatik doğum veya jinekolojik işlem öyküsü
  • Anksiyete
  • İlk cinsel ilişkinin ağrılı olacağına inancı
  • Stres
  • Aile içi şiddete maruz kalmak
  • Eşler arası güven kaybı
vb. gibi birçok neden sorunun kökenini oluşturabilir.

        Kişinin tedavi olmayı istemesi ve alanında uzman bir jinekoloğa muayene olması önemlidir. Ancak jinekolog hastalığın tedavisinde tek başına yeterli değildir. Cinsel terapi konusunda uzman psikolog ve psikiyatrist yardımıyla hastadaki depresyon belirtiler ve cinsel isteksizlik nedenleri incelenir. Nedeni ne olursa olsun eğer çiftler işbirliğine istekliyse vajinismus her zaman tedavi edilebilen bir hastalıktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

DİSLEKSİ

“Disleksili olmanın ne demek olduğunu asla anlayamayacaksınız. Bu alanda ne kadar uzun süredir çalışıyor olursanız olun, isterseniz çocuklar...