16 Aralık 2019 Pazartesi

ÇOCUKLARLA ETKİLİ İLETİŞİM

  

Şu anda bize çok doğal gelen hakların zamanında nasıl büyük bir dirençle karşılaştığı ve ne büyük mücadeleyle elde edildiğinin farkında değilizdir çoğu zaman.

"Kadından yazılımcı olmaz", "Kadın teknolojiden anlamaz", "Kadın için en uygun meslek öğretmenlik, tatili de bol çocuğuna da bakarsın", "O erkek, yapabilir", "Elinin hamuruyla...", "Kız gibi ağlama" ve daha pek çok ifade burada yazabiliriz. Kullanılan dil, çocuklarımızın/gençlerimizin hayal güçlerini sınırlayan, izleyebilecekleri yolları sınırlandıran olması açısından oldukça yanlıştır.

Tabuları yıkan bir kaç kadın bilim insanından bahsetmek istiyoruz burada, geçmişten günümüze sesini duyuramayan kadınları da temsil etmeleri için.

  • Dünyanın ilk bilgisayar programcısı Augusta Ada Byron daha çok bilinen adıyla Ada Lovelace.
  • Gizli haberleşme sistemini icat eden ve bu icadı günümüz GPS, Wi-Fi, GSM teknolojisini oluşturan, sinema eleştirmenlerinin dünyanın en güzel kadını (bunu özellikle belirtmek istedik, güzelse kafası çalışmıyor değildir, saçı uzun olanın aklı da kısa değildir) olarak nitelendirdiği Hedy Lamarr.
  • Gaz Isıtma Fırını yani Kalorifer Kazanını icat eden Alice H. Parker.
  • Robot parçalarının kalite kontrolünde kullanılan "Optik Analiz Sistemi"ni icat eden Dr. Ellen Ochoa ve aynı zamanda Astronot.
  • Nobel ödülü alan ilk kadın, Nobel'i iki kez alan ilk bilim insanı (Kimya ve Fizik alanında) Marie Curie, radyoaktivite.
  • Dünyanın ilk kullanıcı dostu COBOL'u geliştiren, yazılım hatalarında "bug" ismini de ilk kullanan bilgisayar dahisi Amiral Dr. Grace Murray Hopper
  • İlk bilgisayar ENIAC'ı programlayan 6 kadın matematikçi
                 - Kathleen McNulty Mauchly Antonelli
                 - Jean Jeannings Bartik
                 - France Synder Holber
                 - Marilyn Wescoff Meltzer
                 - Frances Bilas Spence
                 - Ruth Lichterman Teitelbaum

Hayallerini gerçekleştiren, sınır tanımayan bu kadınlar günümüz kadınları için kilometre taşlarıdır. Aslında bu durumu "Biyoloji izin verir, kültür engeller" kuralı en güzel açıklar.

Ülkemizde de erkek işi görülen alanlarda mücadele etmiş, başarılı olmuş kadınlarımızın birkaçından bahsetmek gerekir. 

Türkiye'nin ilk kadın avukatı Süreyya Ağaoğlu, ilk muhtarı Gül Esin Aydın, ilk kadın otomobil yarışçısı Samiye Cahid Morkaya, ilk pilotu Sabiha Gökçen ve daha birçok kadın zorluklara göğüs gererek bu başarıları elde etmişlerdir. Kemikleşmiş kalıpları yıkmak kolay değildir. Azimleri ve açtıkları yol için teşekkür ediyoruz.

ELAN VİTAL Psikoloji ekibi olarak diyoruz ki,
  • Rengarenk zihinle dünyaya gelen bebeklerinizi dar kalıplara sokmayınız. Kız bebeğinizin arabayla oynamasında veya oğlan bebeğinizin mutfak setiyle oynamasında hiçbir sakınca yoktur. Hayal güçlerini sınırlamayınız. Ve merak etmeyin cinsel yönelimleri oyuncaklardan etkilenmez.
  • Anne-baba, anne-çocuk ve baba-çocuk arasında etkin bir iletişim olmasına özen gösteriniz (İletişim çift yönlüdür, dikkat ediniz).
  • Aile ve evle ilgili ihtiyaçların ortak sorumluluk olduğunu ve ortak paylaşımla çözülmesi gerektiğini çocuğunuza gösteriniz.
  • Çocuklarınıza cinsiyet üzerinden ayrımcılık yapmayınız. Onlara eşit/cinsiyet barındırmayan bir dil kullanmaya özen gösteriniz.
  • Çocuklarınıza sevginizde koşullar koymayınız. Koşulsuz sevgi, yaptığı hataları görmezden gelmek, onları şımartmak değildir, size ihtiyacı olduğunda yanında olabilmektir, düştüğünde kalkmasına yardım etmektir, hatalarıyla yüzleşirken görünmez bir el gibi ona destek olabilmektir.

Interstellar (Yıldızlararası) filminde baba Cooper, kızı Murphy'e  "Anne-baba olduktan sonra çocuklarınıza anı olmak için yaşarsınız" diyor. Ne kadar anlamlı ve derin bir söz. Çocuklarımıza güzel anlar bırakalım ki sevgimizin sıcaklığını her zaman hissedebilsinler.


https://500womenscientists.org

"Uyaran ve tepki arasında bir boşluk vardır ve o boşlukta bizim tepkilerimizi seçme gücümüz yatar. tepkimizde de gelişme ve özgürlüğümüz saklıdır."
                                                                                                                              Viktor Frankl

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

DİSLEKSİ

“Disleksili olmanın ne demek olduğunu asla anlayamayacaksınız. Bu alanda ne kadar uzun süredir çalışıyor olursanız olun, isterseniz çocuklar...